Menu

Getuigenissen

Maximiliaan Verheyen

VRT NXT heeft mijn ogen geopend en duidelijk gemaakt wat ik met mijn toekomst wil doen: een carrière vinden in de mediawereld!

Maximiliaan Verheyen
over VRT NXT LAB

Zoals iedereen heb ik op VRT NXT deelgenomen aan drie workshops, de ene even interessant en leuk als de andere. Tijdens mijn eerste workshop kreeg ik de kans, om onder begeleiding van de taalcoach van de VRT, een stemtest af te leggen (ik heb nog nooit iemand gehoord die zo vlot, mooi AN kon praten). Bij mijn tweede workshop (mijn favoriet), kreeg ik de unieke kans om de enige echte Ketnet studio te bezoeken #JeugdSentiment. Daar bleef het echter niet bij. Ik mocht ook een korte sketch opnemen met Sander Gillis! Tijdens mijn derde en laatste workshop ging ik langs bij Kamiel (ook wel bekend als de maker van het programma ‘Sorry Voor Alles'). Als je graag later je eigen programma wil uitwerken, raad ik deze workshop zeker aan! Om alles af te sluiten was er dan ook nog eens een dik feestje voorzien om de beentjes eens goed los te smijten.

Ik moet eerlijk toegeven dat voor VRT NXT, ik nog niet echt een idee had wat ik met mijn toekomst wou doen. VRT NXT heeft echter wel mijn ogen geopend en voor mij duidelijk gemaakt wat ik wil doen met mijn toekomst en dat is een carrière vinden in de mediawereld (ik word niet betaald om dit te zeggen). Ik ben dan ook sinds VRT NXT hard aan het werk geweest om zo daad bij woord te voegen.

Om af te sluiten, iedereen die zich afvraagt of een carrière in de media iets voor hen is, mensen wil leren kennen met dezelfde mindset of gewoon een zalige dag wil beleven op de VRT, MOET ZEKER GAAN NAAR VRT NXT!

Delphine Desimpel

Naast de vele leerrijke workshops, werden we getrakteerd op een portie zon en een optreden van SLM. Kortom, een topdag.

Delphine Desimpel
over VRT NXT LAB

Samen met enkele vrienden uit Gent, zakte ik op 25 april af naar de VRT. We liepen allemaal een beetje nerveus rond want de meeste van ons waren er nog nooit geweest. Elk hadden we een verschillend schema aan workshops. We hadden ons daarom mentaal voorbereid op een namiddag sociaal wezen.

Het ontvangst was super gezellig. We stonden onder een grote tent waar verschillende merken van de VRT elk hun standje hadden. Velen hadden een interactief spel of een doe-opdracht voorzien, zo konden we op een spontane manier kennis maken met o.a. Klara, OpenVRT en Studio Brussel.

Daarnaast kon je ook een soort van try-out doen waarbij je zogezegd als journalist ter plaatse in contact stond met Goedele Wachters tijdens het zevenuurjournaal en verslag uitbracht over VRT NXT LAB. Net voordat je verslag uitbracht, zorgde de visagiste van dienst ervoor dat je niet té hard blonk op beeld. Achteraf kon je dat filmpje via een link in je mailbox herbekijken. Een leuke herinnering, ook al stond ik daar met ‘zweetpollekes’.

Naast de vele leerrijke workshops, werden we die dag getrakteerd op een portie zon en een optreden van SLM. Kortom, een topdag. Als je nog niet helemaal overtuigd bent, dan geef ik nog mee dat er bij het volgende event heerlijk gratis pizza’s aanwezig zullen zijn. Hoop ik.

Timo Piredda

Ik zal dit prachtige project, al die prachtige mensen en die gigantische toren nooit vergeten. Beter nog: ik hoop dat ik het allemaal snel terug zie!

Timo Piredda
over VRT NXT INVASION

VRT NXT Invasion was zonder twijfel de beste en leukste ervaring van mijn leven. Ik heb negentien nieuwe vrienden voor het leven, die allemaal gepassioneerd zijn door de media en alleen dat al is goud waard. Het project heeft een gloednieuwe wereld geopend voor mij, de opleidingen die we hebben gekregen over zowel de interne software tot het brainstormen en pitchen waren allemaal leerrijk en verreikend.

Na de opleidingsweek begon het echte werk, ons volop smijten op al die verschillende netten van de VRT. Voor dit project leek alles zo onbereikbaar en ver weg, maar als je opeens midden in de redactieruimte van VRT NWS staat, of oog in oog met Julie van den Steen, dan doet dat toch wel iets met je. Overal werden we ontvangen als echte collega’s, en mochten we allerlei dingen uittesten.

Ook de samenwerkingen verliepen altijd heel goed, al was het voor mij persoonlijk soms wel moeilijk om dingen uit handen te geven. Maar dat kwam vooral omdat ik in het middelbaar meestal de enige persoon was die zich bezighield met monteren en presenteren op de radio, maar hier waren er plots zo veel mega-getalenteerde collega’s/vrienden dat het in het begin niet altijd makkelijk was om een werkje af te geven. Het samenwerken is dus ongetwijfeld de grootste les die ik geleerd heb op de VRT.

En dan nog al die toffe coaches en medewerkers die ons met open armen ontvingen in hun redactie en ervoor zorgden dat we ons thuis voelden op elk net. Zalig.

Eén ding weet ik zeker: ik zal dit prachtige project, al die prachtige mensen en die gigantische toren nooit vergeten. Beter nog, ik hoop dat ik het allemaal snel terug zie

Leonard Santos

VRT NXT is héél waardevol, want dé nieuwe mediamakers van de toekomst zijn daar aanwezig. En ooit zullen zij de VRT overnemen. Gegarandeerd.

Leonard Santos
over VRT NXT LAB

Ik wist niet goed wat te verwachten van VRT NXT. Ik ging ervan uit dat het heel veel ging zijn, maar wat precies, was voor mij nog een mysterie.

Eenmaal aanwezig werd het voor mij allemaal duidelijk. Het zou een bijeenkomst worden van allemaal jongeren die gebeten zijn door de media en showbizz, waar ze de kans krijgen om al hun vragen te stellen aan de professionals en de experts, die klaarstonden aan hun infostanden.

Als ‘jonge’ acteur voor Ketnet heb ik natuurlijk al een heel klein beetje bagage, maar als ik zie hoe de andere jongeren opfleurden omdat hun vele vragen beantwoord werden, was dit voor mij een teken dat VRT NXT echt nodig was en is.

Men had zulke evenementen in het verleden bijna niet, wij moesten heel veel dingen zelf uitzoeken. Ook ik heb dus gebruik gemaakt van VRT NXT om antwoorden te krijgen op bepaalde vragen. Ik ben dan ook heel blij dat ik die dag nog dingen heb bijgeleerd!

Wat mij vooral zal bijblijven is dat er nog steeds een groot enthousiasme heerst onder de jongeren om media te maken. Dat ze nog goesting hebben om media te maken. En dus niet alleen social media.
Het toont aan dat klassieke media en de sociale media van tegenwoordig die vooral voor en door jongeren gemaakt wordt, hand in hand kunnen gaan. Dat er vernieuwing aan de gang is en dat er waarschijnlijk nog heel veel vernieuwing op komst is.

Ik hoop natuurlijk dat velen van die jongeren die aanwezig waren op VRT NXT hun dromen kunnen waarmaken en dat ze hun visie over media ooit in de praktijk zullen kunnen omzetten.

VRT NXT is héél waardevol, want dé nieuwe mediamakers van de toekomst zijn daar aanwezig. En ooit zullen zij de VRT overnemen. Gegarandeerd.

Octavia Darko

Weet jij dat de media jou aanspreekt, maar weet jij niet goed wat gedaan? Dan heb ik één boodschap voor jou: er keihard voor gaan!

Octavia Darko
over VRT NXT INVASION

Deze zomer maakte ik deel uit van een super gekke - maar vooral toffe en getalenteerde - bende die naar hartenwens de VRT mocht verkennen. Wij werden ontvangen bij verschillende netten. Het mag gezegd worden: mijn zomer was de max. En die van u? ;)

Samen met 19 andere jongeren - tussen de 16 en 23 jaar oud - vormden wij VRT NXT INVASION. Wij waren een smakelijke en diverse cocktail van talenten, leeftijden en interesses. Hilarische en interessante taferelen gegarandeerd dus, maar bij uitstek ook leerrijke! Hoe zou het anders kunnen met zo’n gevarieerde waaier aan jong geweld met overvloeden aan passie, kennis en ambitie...

Nu, ik ga ervan uit dat jullie wel snappen wat we bedoelen met VRT NXT en ‘invasion’ . Buiten beschouwing gelaten dat Engelse woorden en het weg laten vallen van medeklinkers tegenwoordig kei hip is, hebben wij inderdaad de VRT ‘overgenomen’ als de ‘nieuwe generatie’ (ook dat ben jij!).

Althans, een invasion was toch de bedoeling: jawel, wij waren een spervuur aan gekke en geniale ideeën, maar eigenlijk heeft de VRT ook ons op zijn beurt overgenomen! Binnen de groep waren er diegene die ‘het’ al wisten en diegene die nog onwetend waren. Onwetend over wat zijzelf en de media voor hen in petto hadden. Ik was van dat laatste kaliber. Zonder enige verwachtingen en voorkeuren ben ik aan mijn media zomer begonnen. Dat is nu een volledig ander verhaal en ik kan niet wachten om aan dat verhaal verder te schrijven en de VRT heeft ons de woorden geschonken, waarvoor dank!

Ik ben hen dan ook uiterst dankbaar dat ik mijn interesses heb kunnen finetunen en dat hun huis fungeerde als de ideale voedingsbodem om dit te doen. Verder, ben ik nieuwe zaken over mezelf te weten gekomen en heb ik ook nieuwe interesses ontdekt. Bijvoorbeeld belangstellingen waarvan ik zelf nooit had gedacht dat zij ‘iets voor mij waren’. Ik ben volop in ontwikkeling en ik hoop dat het ook zo blijft.

Wij hebben onze zomer kunnen afsluiten met gigantisch veel bagage. Een koffer aan ervaringen, die gelukkig na het thuiskomen van een reis niet moet leeggemaakt worden.

Door VRT NXT INVASION weet ik heel goed waar ik naartoe wil met de VRT en haar crossmediaal landschap als bestemming.

Weet jij dat de media jou aanspreekt, maar weet jij niet zo goed wat gedaan? Dan heb ik één boodschap voor jou: er keihard voor gaan! De VRT is altijd op zoek naar nieuw talent, ongeacht voorkennis, scholing en afkomst. Ik kan dat beamen. Ik heb tijdens het project mijn plaats gevonden bij verschillende netten, voor telkens een andere reden. Iedereen ontvangt je met open armen en gaat samen met jou op zoek naar wat nu echt jouw ding is. Ik ‘vrees’ zelf dat ik in teveel dingen mezelf kan vinden, wat een luxeprobleem!

Met een bang hart begon ik eraan, nu blijft er enkel enthousiasme over. En dat laatste wens ik ook jou toe. Het lijkt me beter om het gewoon te proberen, ook de VRT zal dat voor jou doen. Dus smijt maar met de ideeën, talent en ambitie. Het is daar dat het begint and the magic happens

Bavo Mortier

Niet enkel de projecten, maar ook mijn partners in crime maakten afgelopen zomer een fantastische periode

Bavo Mortier
over VRT NXT INVASION

Afgelopen zomer nam ik de VRT over. Ik deed dat niet alleen, maar met 19 andere, gemotiveerde en getalenteerde jongeren. Samen vormden we de VRT NXT INVASION Crew, een bende jongeren tussen 16 en 23 jaar met veel goesting om een zomer lang onze stem te laten horen (en de boel op stelten te zetten). Twee maanden lang bewandelden we met trots de gangen van de VRT. Dit jongerenproject, onder leiding van Kathy Lindekens, maakte de zomer van 2018 onvergetelijk.

Tijdens dit twee maanden durende avontuur kwamen we op verschillende redacties van verschillende netten terecht. We konden onze creativiteit de vrije loop laten, zowel in het bedenken van nieuwe concepten, als in de uitvoering van grafische content. Zo werkte we o.a. voor MNM mee aan een radio-uitzending en een interview op het dak van de VRT-gebouwen. Samen met Kamal Kharmach bedachten nieuwe formats voor Eén en Eén online.

Bij Radio 2 trokken we naar Leuven, waar we een week lang nadachten over online concepten. Voor één van die concepten namen we ook de productie voor ons rekening. Bij Radio 1 deden we een voorstel voor een nieuw Instagramconcept voor het programma Nieuwe Feiten.  

Het project waar ik het fierst op ben, was een nieuw Youtube-format voor VRT NWS. We bedachten een Follow-up: een videoreeks waar nieuwsfeiten van jaren geleden opnieuw opgerakeld zouden worden. De eerste aflevering leverden we ook zelf af. Die ging over Netlog. We interviewden de oprichter van Netlog en achteraf wisselden we dat interview af met een geanimeerde explainer. In twee weken tijd knalden we de video in elkaar en die werd ook gepubliceerd op alle online kanalen van VRT NWS.

Door zoveel tijd door te brengen op verschillende redacties, leerde ik heel veel nieuwe, interessante en amusante mensen kennen die binnen VRT aan de slag zijn. Ik leerde ook dat zo’n netwerk in de mediawereld een grote meerwaarde kan bieden in de zoektocht naar werk, iets wat ik voor deze zomer sterk onderschat had.

Naast de contacten in het werkveld ben ik ook heel wat mensen leren kennen die ik nu mijn vrienden mag noemen. Niet enkel de projecten, maar ook mijn partners in crime maakten afgelopen zomer een fantastische periode. Zij zorgden er voor dat ik elke dag met alle plezier drie uur het openbaar vervoer trotseerde om met hen samen te werken.

Twee maanden de kans krijgen om de VRT van binnenuit te leren kennen heeft mijn blik op de media enorm verbreed en heeft mij inzicht gegeven over welke rol ik zelf in de media wil spelen. Ik ben nu klaargestoomd voor het werkveld en mijn verdere toekomst.

Ik kan projecten als VRT NXT INVASION alleen maar aanraden. Je krijgt er de kans om je talenten te ontplooien en er nieuwe te ontdekken.

Jinane Bouchlaghmi

Op VRT NXT ben ik helemaal opengebloeid. Mijn vragen werden beantwoord, deuren werden geopend en ik heb nog héél lang nagenoten!

Jinane Bouchlaghmi
Over VRT NXT LAB

VRT NXT was een unieke ervaring die ik niet had willen missen. We werden goed verwelkomd: er hing een leuke sfeer en er waren allerlei hapjes en drankjes.

Ik heb de kans gekregen om een kijkje te nemen achter de schermen van de VRT. Maar wat me het meeste bijbleef, waren de inspirerende en bekende mensen waarmee ik een babbeltje heb geslagen. Mensen waarmee je anders niet in contact zou komen. Het was een uniek moment om hen te ontmoeten en je zag hoe hun ambitie in hun job uitstraalde. Iets wat altijd ver en ontoereikend leek voor mij, was plots zo dichtbij.

Ik heb ook jongeren leren kennen met dezelfde interesses en ambities. Dankzij hen heb ik andere mensen leren kennen waardoor ik in enkele leuke projecten ben beland. Ik heb dus veel te danken aan VRT NXT. Het is een ervaring geweest waar ik helemaal ben opengebloeid, waar veel vragen werden beantwoord, die deuren heeft geopend en waar ik nog lang van heb nagenoten.

Ik zal het niet snel vergeten. Voor mij mag je het dus een meer dan geslaagde editie noemen!

Terug naar homepage